Youtubestjärnan Mansikkka mötte sina fans på bokmässan i Åbo

Maiju Voutilainen alias Mansikkka är en omtyckt Youtubare, men hon är också poet. Hennes debutbok Itke minulle taivas (Gråt för mig, himmel) utkom i fjol på Otavas förlag.

Förra veckoslutet kunde man se Mansikka på Åbo bokmässa på Läsrörelsens mässhow, Mansikka tycker att oron för de ungas läsning är befogad och att det finns ett behov av en Läsrörelse.

– Jag har slukat böcker sedan jag lärde mig läsa, berättade Mansikka. Harry Potters värld bekantade jag mig med när jag var barn. I lågstadiet började jag skriva utgående från supergirl-lekar. Jag hittade tillbaka till skrivandet och dikter i gymnasieåldern. – Jag såg en lyrisk dansföreställning som baserade sig på Eino Santanens dikter. Det sa klick.

Ordkonst kan vara en lösning på problemet med ungdomars bristande intresse för läsning, de unga vill själva göra och påverka. – Läsning som sker i bara en riktning kan förefalla vara tråkig, säger Mansikka. Också en Youtubare har ibland svårigheter att koncentrera sig på att läsa en bok när vardagen är hektisk och man bara vill skrolla på Instagram.

– Jag är så otålig med att få information att det kan vara verkligt svårt att läsa större helheter, berättar hon. När man väl lyckas koncentrera sig på en bok, märker man att det verkligen lönar sig. Lite som när man varit någon annanstans eller när man sett en intensiv film, beskriver Mansikka upplevelsen. 

Nyheter

20.11.2018
Ansökningstiden för Läsrörelsen i skolan har gått ut
20.11.2018
Youtubestjärnan Mansikkka mötte sina fans på bokmässan
20.11.2018
Läsrörelsen i skolan kör i gång i Lahtis den 17.10

Beställ nyhetsbrev