Aku Ankka opetti Roope Lipastin lukemaan

Lukuliike-tähtikirjailija Roope Lipasti vieraili Sauvon koulukeskuksella koulutapahtumassa. Oppilaat haastattelivat kirjailijaa lukemisesta.

Minkälainen lukija sinä olet?

Luen joka päivä vähän, mutta se vaihtelee. Joskus saattaa mennä monta kuukautta niin, että luen tosi vähän. Välillä tykkään lukea dekkareita, joskus tietokirjoja ja joskus luen niin sanottuja vakavampia kirjoja. Luen paljon, mutta vähän miten sattuu.

Mikä lukemisessa on parasta?

Luulen, että parasta on, kun ikään kuin pääsee toisen ihmisen nahkoihin, jolloin voi nähdä maailman niin kuin joku muu sen näkisi. Bonuksena voi päästä johonkin toiseen aikakauteen esimerkiksi historiaan tai tulevaisuuteen tai johonkin muuhun kummalliseen maailmaan. 

Kehen kirjan henkilöön olet samaistunut eniten?

Tätä ei ole minulta kysytty koskaan ennen. Monissa kirjoissa on paljon ihania henkilöitä, joihin rakastuu, mutta en osaa vastata tähän kysymykseen.

Minkä kirjan miljööseen haluaisit matkustaa?

Haluaisin ehkä mennä sellaisen kirjan miljööseen, missä ollaan historiassa. Voisin ehkä matkustaa Mika Waltarin kirjaan Mikael Karvajalka, jossa mennään 1500-luvun Euroopassa tai sitten Sinuhe egyptiläisen maisemiin sinne vanhaan muinaiseen Egyptiin.

Mikä kirja on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen?

Monet kirjat tekevät vaikutuksia. Yksi sellainen iso on ollut koko Harry Potter -sarja ja sitten Ulla-Lena Lundbergin sellainen kirja kuin Jää. Ja kirja, mitä rakastan tosi paljon, on Chimamanda Ngozi Adichien kirja Kotiinpalaajat, se oli kyllä tosi huikea.

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus tai muisto kirjoihin ja lukemiseen liittyen?

No ne ovat sitten sieltä lapsuudesta. Kaikkein mieleenpainuvin kohta oli se, kun oppi lukemaan. Olin silloin 6-vuotias ja luin Aku Ankkaa. Yhtäkkiä huomasin, että ymmärrän, mitä ne ankat sanoivat. Se oli tosi makeeta. Ja sellaisia suuria seikkailukokemuksia on ollut juuri se Waltarin Sinuhe.

Mikä on sinulle paras aika ja paikka lukea ja kirjoittaa?

Lukemiselle ehdottomasti paras aika on illalla, ennen nukkumaanmenoa. Se on myös mukava tapa rauhoittua päivän jälkeen. Paras aika kirjoittaa on sitten taas hyvin aikaisin aamulla. Kun herään kuudelta ja alan kirjoittaa, olen silloin tosi skarppina.

Kirjoittanut Elina Tuomela, Emili Ahlqvist ja Muusa Sintonen, 8A

Uutiset

04.06.2019
Tuottajan matkassa
31.05.2019
Lukuliike koulussa-kampanja on tullut päätökseensä
29.05.2019
Jere Vikström: “Lukiessa pystyy uppoutumaan toiseen maailmaan”

Tilaa uutiskirjeemme