Educa-messujen suositukset

Johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 25.1.-26.1.

Keskustelua lukemisesta ja lukutaidosta:

25.1.2019 klo 16.15 Taito-lavalla Lukutaitopaneeli: Näin sytytän lukuinnon

Mikä lukuintoa syö? Millä tavoin innostusta voi lisätä? Minkälainen rooli puolestaan oppimateriaalilla on tässä kaikessa? Keskustelussa asiantuntijat, jotka kukin omalla sarallaan ovat lukuinnon sytyttäjiä, pohtivat keinoja lukemaan innostamiseen. Paneelikeskustelua vetää Sanoma Pron liiketoimintajohtaja Mika Perttola. Paneelissa mukana Milena Komulainen, alakoulun opettaja, Aki Hyyppä, Aku Ankan päätoimittaja, Emmi Jäkkö, viestintä- ja hankepäällikkö, Lukukeskus sekä Minna Harmanen, äidinkielen ja kirjallisuuden opetusneuvos, Opetushallitus.

25.1.2019 klo 10.00-17.00 osastolla 6e72: Monikielisen kirjaston esittely

Monikielinen kirjasto tarjoaa kaikille Suomessa asuville vieraskielisille kirjallisuutta omalla kielellä. Kun osaat hyvin äidinkielesi, opit helpommin myös uuden kotimaan kielen! Tavoitteena on edistää monikielisyyttä ja lukutaitoa. Aineistoa on noin 80 kielellä. Suurimmat kokoelmat ovat arabia, kiina, somali ja persia. Kokoelmissa on yli 21 000 kirjaa, elokuvia, musiikkia, äänikirjoja ja aikakauslehtiä. Kirjaston aineistot sijaitsevat Pasilassa Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmissa.  Monikielinen kirjasto saa avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

26.1.2019 klo 12.00 osastolla 6g30: Sarianna Tammilehto esittelee uutta Tarinavuori-materiaaliaan!

Tarinavuori on uusi toiminnallinen lukemaan opettelun materiaali. Materiaali sopii erityisopetukseen ja S2 – Suomi toisena kielenä opetukseen. Kirjaimet otetaan haltuun toiminnallisesti ja motivoivasti, onnistumisen kokemuksia metsästäen. Kirjan kuvitus on humoristinen ja se sopii myös teineille, joten lukemaan oppiminen ei jää kiinni alkeismateriaalien lapsellisista kuvituksista.

26.1.2019 klo 12.30 Tulevaisuuden luokkahuoneessa: Edistä monilukutaitoa digitaalisilla kulttuuriperintöaineistoilla

Monilukutaito, kriittinen lukeminen ja tunnetaidot – tule kuulemaan, miten voit opettaa näitä taitoja Finna.fi-palvelun avulla. Finna.fi on Suomen suurin digitaalisen kulttuuriperinnön hakupalvelu, joka kokoaa arkistojen, museoiden ja kirjastojen aineistot yhteen paikkaan. Se tarjoaa ilmaiseksi monipuolista aineistoa esimerkiksi historian ja yhteiskuntaopin, äidinkielen, uskonnon ja kuvaamataidon opetukseen.

26.1.2019 klo 15.45 Visio-lavalla: Lukutaito kunniaan, ratkaisuja maailmanlaajuiseen koulutuskriisiin

Ohjelmassa kuullaan tuoreimpia uutisia maailman koulutuskentältä. Heidi Hautala, Satu Santala ja Ernest Lawson kertovat tuoreimmat terveiset EU:n, Maailmanpankin ja Suomen tavoitteista maailman koulutuskriisin ratkaisemiseksi. Kuinka turvata perus luku- ja laskutaito kaikille? Mikä on opettajien rooli? Opettajat ilman rajoja –verkoston työssä Keski-Afrikan tasavallassa toiminut Anna Koskivuo esittelee kuvakertomuksen aikuisten lukutaitotyöstä maassa. Innostus leviää, kun naapurin rouva on oppinut lukemaan. Inka Hopsu haastattelee kirjailija Rauli Virtasta ja Juha Itkosta lukutaidon merkityksestä meillä ja maailmalla. Vieraat ovat lupautuneet vinkkaamaan messuvieraille myös kehitysmaista ja vieraista kulttuureista kertovaa sykähdyttävää luettavaa.

Uutiset

04.06.2019
Tuottajan matkassa
31.05.2019
Lukuliike koulussa-kampanja on tullut päätökseensä
29.05.2019
Jere Vikström: “Lukiessa pystyy uppoutumaan toiseen maailmaan”

Tilaa uutiskirjeemme